niedziela, 14 sierpnia 2011

Filety w stylu francuskim

Gdy nie wiem co zrobić na obiad,albo poprostu nie chce mi się stać przy garach ,bo czas na to nie pozwala czy humor to te filety są moją alternatywą.Nowe "życie" dla zwykłych kotletów schabowych.
Przygotowanie około 15-20 minut. 1 porcja około 350 kcal.
Składniki potrzebne na 4 porcje:
~2 filety z kurczaka
~4 plastry szynki
~4plastry żółtego sera
~2 łyżki mąki
~1jako
~2łyżki mleka
~3/4 szklanki tartej bułki
~olej do smażenia
~sól
~pieprz

Filety płukamy.Każdy przekrój w poprzek na dwa płaty. Potem przy użyciu długiego, ostrego noża zrób w każdym z nich nacięcie. Filety oprósz solą i pieprzem.W środek każdego włóż złożony plaster szynki owninięty plastrem sera.Nacięcie zapnij wykałaczkami.Kiszonki panieruj kolejno w mące, jajku i rozmieszanym z mlekiem i tartej bułce.Połóż na rozgrzanym oleju i smaż na złoty kolor:)

Zamisaty żółtego sera do nadziewania mozesz wybrać ser pleśniowy, np.lazur, rokpol.Potrawa będzie wtedy miała wyrażniejszy smak.Żeby mięso było bardziej wyraziste, plaster szynki posmaruj ostrą musztardą i dopiero wtedy przykryj serem.
Panierować można nie tylko w mące, jaku i tartej bułce, ale też np. w pokruszonych płatkach kukrydzianych, migdałowych, drobno posiekanych orzechach czy sezamie.Aby panierka dobrze przylegała należy smażone produkty dobrze osuszyć. Najpierw warto je obtoczyć w mące, potem w jajku lub cieście nalesnikowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz