sobota, 13 sierpnia 2011

Deser od serca

Hej :) Pamietająć swoje początki kulinarne , proponuje wszytkim nowicjuszom pyszne a zarazem banalne w przygotowaniu ciasto. Tak , tak moi drodzy ten deser udaje się wszytskim , którzy podjeli próbę zmierzenia się z nim :) . Nazywa się deser od serca bo znalałam go kiedyś w gazecie z okazji Walentynek. A nie ma przecież lepszego prezentu jak coś ugotowanego przez ukochaną osobę. Zawszę jak chcę sprawić przyjemność bliskim to wynajduje stare przepisy , które chomikuje z gazet i zamykam się w kuchni by tworzyć kulinarne arcydzieło:) A wieć do dzieła !
Ciasto brownie kusi czekoladowym smakiem i słodkim zapachem.Idealne do kawy lub jako deser po romantycznej kolacji :)
Przepis jaki mam jest na 12 kawałków, 1 porcja zawiera około 370 kcal, przygotowanie zajmuje około godziny.
Składniki:
* 300 g gorzkiej czekolady
* 150 g mlecznej czekolady
*150 g białej czekolady
*125 g masła
*0.5 szklanki cukru pudru
*1.5 szklanki mąki
*2 jajka

Białą i mleczną czekoladę połam na kawałki i posiekaj.Prostokątną formę o wymaiarach około 20 na 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, tak aby wystawał ponad krawędź formy. Gorzką czekoladę połam, wrzuć do rondla, dodaj masło.Podgrzewaj na średnim ogniu, stale mieszająć, aż składaniki się rozstopią.Rozpuszczoną czekoladę przelej do miski.Dodaj cukier puder, rozbite jajka i mąkę. Wymieszaj, dodaj kawałki mlecznej i białej czekolady.Masę przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.Po wyjęciu z piekarnika zostaw je w formie,aż ostygnie.Przed krojeniem schłódź.
Aby nadać kawałkom ciasta romantyczny wygląd, można udekorować je sercami z czerwonego lukru i delikatnie oprószyć cukrem pudrem. Ciasto idealnie nadaje się rowież na przyjęcia dla dzieci wystarczy kupić lub jak ktoś jest zdolny zrobić dekoracje z lukru na wierzch ciasta i nasz pociecha bedzie szcześliwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz