niedziela, 14 sierpnia 2011

Ciasto czekladowe z owocami i migdałami

Nie ma chyba osoby , która nie lubiła by ciasta czekoladowego, podziele się z wami przepisem łatwym i z dodatkiem owoców.
Składniki na 16 porcji:
*20 dag masła
*15 dag cukru
* 4 łyżki wody
* 2 łyżki kakao
* 4jajka
* 1.5 szklanki mąki
* 10 dag mielonych migdałków
* 2-3 twarde gruszki (można zastąpić gruszki     jabłkami, śliwkami)
* migdały w płatkach lub słupkach do dekoracji

Sposób wykonania:
Kawałki masła , cukier, kakao i wodę wrzuć do rondelka.Mieszając, podgrzewaj do rozpuszczenia cukru.Potem gotuj 3 minuty na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.Wtedy zdejmij ją zognia i przestudź.Ucieraj ,wbijaj do niej kolejno zółtka.Masę wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Na końcu delikatnie połącz ją z pianą z białek.Gruszki umyj , obierz , usuń gniazdka nasienne i pokrój na kawałki.Dodaj do ciasta i wymieszaj.Ciasto przelej do blachy wyłożonej pergaminem.Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyciągnięciu ciasta, gdy juz ostygnie zrób polewe czekoladową i posyp migdałami w celu dekoracji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz