niedziela, 31 lipca 2011

Schab faszerowany pieczarkami i serem

Mój pomysł na dzisiejszy obiad to faszerowany schab pieczarkami i serem. Dodatkiem do tego będą pieczone ziemniaczki i surówka warzywna( ogórek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, jogurt naturalny).Łatwy w przygotowaniu i trafiający w każde podniebienie;) Schab jest idealny jako danie główne oraz jako zimna przekąska.
Składniki:

  • 1kg. schabu bez kości ( starajmy wybrać się szerszy w przekroju schab)
  • 2 średnie cebule
  • ser żółty(do wyboru w kostce lub plasterkach)
  • 300g.pieczarek
  • przyprawy: pieprz , sól, majeranek, czosnek granulowany.
  • oliwa
Schab myjemy i osuszamy. Długim i ostrym nożem nacinamy kieszeń na cała długość schabu.Mięso nacieramy    przyprawami.Najlepiej zawinąć je w folie aluminiowa i włożyć na 30 minut do lodówki.Pieczarki kroimy w plasterki, cebulkę  w drobna kostkę i podsmażamy na patelni aż cebula zarumieni się na złoty kolor.Doprawiamy delikatnie do smaku.Ser można pokroić w kostkę i dodać do ostudzonego farszu lub zwinąć w rulonik i włożyć do  kieszeni wtedy ser tworzy "kołderkę"otaczającą pieczarki i cebulkę.Faszerujemy schab pieczarkami i związujemy go nitką aby farsz nie wyleciał.Następnie wkładamy schab do formy żaroodpornej, wysmarowanej oliwą. Wcześniej piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.Pieczemy około 1.5 h.Od czasu do czasu dolewając odrobinę wody.

Smacznego Moi Mili ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz