czwartek, 18 sierpnia 2011

Rozgrzewająca zupa z kurczaka+ chłodnik z warzyw.

Gdy brakuje czasu na gotowanie z pomocą przychodzą zupy, które są łatwe w przygotowaniu i pełne wartości odżywczych.Na lato świetną propozycją jest chłodnik z marchwi, pomidorów i pomarańczy, które są doskonałymi przeciwutleniaczmi.Włóż do rondelka 2 duże obrane i pokrojone marchewki, dodaj dużą puszkę pomidorów lub sama zrób  z około 0.5kg przysłowiową "ciapkę",150ml czystego soku pomarańczowego i 0.5 łyżeczki suszonej bazylii.Zmiksuj na gładką masę, dopraw do smaku i schłódź.podawaj z cienkim plasterkiem świeżego pomidora na powierzchni każdej porcji i z odrobiną posiekanej świeżej natki pietruszki lub bazylii.To tak na rozgrzewkę ;-)

Dzisiejsza moja propozycja:)
Rozgrzewająca zupa z kurczaka.Jest łatwa do przyrządzenia, przepyszna i do tego kolorowa nie wspominająć ile zawiera cennych witamin, które wzmacniają odporność.
Standardowo porcja na 4 osoby.Przygotowanie 10 minut.Gotowanie 25 minut.Jedna porcja zawiera tylko 260 kcal, a danie jest bardzo syte.
Składniki:
* 2 łyżki oleju
*300g filetu z piersi kurczaka, pokrojonego w małe kawałki
*200g pokrojonej w cienkie plasterki marchewki
*2 drobno pokrojone łodygi selera naciowego
*1 mała, drobno posiekana cebula
*2 kostki bulionu z kurczaka rozpuszczone w litrze wody
*1 puszka pokrojonych pomidorów
*100g zielonego groszku
*100g kukurydzy
* 2 rożnokolorowe papryki.
Jeśli ktoś nie lubi jakiś warzyw z wyżej wymienionych to śmiało może z nich zrezgnować, a nawet powinnien bo nie ma nic gorszego jak jedzenie czegoś czego się nie lubi.
Rozgrzej olej na patelni, wrzuć pokrojonego kurczaka i obsmażaj 3-4 minuty, aż mięso straci różowy kolor.Następnie przełóż go na talerz.Do rondla dodaj marchwe, seler , mięso zalej to bulionem i całość zagotuj.Zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia przez około 15 minut.Następnie dodaj groszek, kukurydzę oraz pomidory razem z sokiem i ponownie zagotuj.Zmniejsz ogień i gotuj zupę  jeszcze przez 5 minut.Sprawdź, czy potrawa wymaga dosolenia(kostki rosołowe są już słone) dopraw czarnym pieprzem wedle uznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz