Składniki potrzebne na 4 porcje:
~2 filety z kurczaka
~4 plastry szynki
~4plastry żółtego sera~2 łyżki mąki
~1jako
~2łyżki mleka
~3/4 szklanki tartej bułki
~olej do smażenia
~sól~pieprz
Filety płukamy.Każdy przekrój w poprzek na dwa płaty. Potem przy użyciu długiego, ostrego noża zrób w każdym z nich nacięcie. Filety oprósz solą i pieprzem.W środek każdego włóż złożony plaster szynki owninięty plastrem sera.Nacięcie zapnij wykałaczkami.Kiszonki panieruj kolejno w mące, jajku i rozmieszanym z mlekiem i tartej bułce.Połóż na rozgrzanym oleju i smaż na złoty kolor:)
Zamisaty żółtego sera do nadziewania mozesz wybrać ser pleśniowy, np.lazur, rokpol.Potrawa będzie wtedy miała wyrażniejszy smak.Żeby mięso było bardziej wyraziste, plaster szynki posmaruj ostrą musztardą i dopiero wtedy przykryj serem.
Panierować można nie tylko w mące, jaku i tartej bułce, ale też np. w pokruszonych płatkach kukrydzianych, migdałowych, drobno posiekanych orzechach czy sezamie.Aby panierka dobrze przylegała należy smażone produkty dobrze osuszyć. Najpierw warto je obtoczyć w mące, potem w jajku lub cieście nalesnikowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz